Sommeren er allerede godt i gang ifølge været. Mange barn og unge har allerede tatt velfortjent ferie fra skole og barnehage. Det samme gjelder, og vil gjelde, foreldre framover.

Selv om ferietid ofte byr på senere kvelder, friere tøyler og noe mindre oversikt, ønsker jeg at barn og unge fortsatt skal oppleve voksen tilstedeværelse. Det er god kjærlighet og omsorg i tydelige grenser og forventninger, selv om vi alle trenger at det er litt friere i ferietid.

Vær tilgjengelig for de unge; kjør og hent, ha dialog med dem om hvor de skal være, hvem de skal være med og hvordan de kan be om hjelp/henting dersom de havner i uheldige situasjoner. Mange av oss voksne liker å nyte et godt glass vin eller en iskald øl i sommervarmen, men la alkoholen vente til våre unge håpefulle er trygt hjemme for natta.

Fortsett å holde den gode dialogen med foreldrene til barnas venner også gjennom sommeren.

For noen kan det å ikke ha de vante rutinene være vanskelig, både for barn og foreldre. Vær rause med hverandre. Se hverandre, strekk ut en hånd og ta en imot når det er behov. Kanskje nettopp du kan ta med et ekstra barn for til badeplassen når du drar dit med ditt eget barn, og kanskje nettopp ditt barn får være med noen andre og kjøpe den isen en annen gang.

Landsbyen rundt barna våre trengs også gjennom sommeren, og vi ønsker at alle voksne fortsetter å være en del av den trygge landsbyen som ser og bryr seg.

På samme måte vil jeg oppfordre alle til å være inkluderende, unge som gamle. Sommer og fri betyr ikke nødvendigvis samhold og glede for alle. Avvik fra hverdagen kan oppleves ensomt for noen. Kanskje nettopp du kan utgjøre en forskjell for noen!

Jeg vil med disse ordene ønske en riktig god sommer! Vi ses til høsten.