Tiltak for å hindre spredning av krepsepest:
For å hindre smittespredning av krepsepest til andre bestander av edelkreps må fiskeredskaper, vannsportutstyr, båter, anleggsmaskiner, vannbeholdere og annet utstyr eller redskaper brukt i et område med krepsepest tørkes fullstendig eller desinfiseres før de brukes utenfor området.
Du må:
- Desinfisere eller tørke fangstutstyr, båter, vadestøvler etc før det brukes i nytt vassdrag.
- Benytte åtefisk fra samme vassdrag som du krepser i.
- Melde fra om syk eller død kreps til Mattilsynet
Du må ikke:
- Fange, plukke, oppbevare, flytte, kaste eller sette ut hele eller deler av levende, syke eller døde kreps fra området.
- Bruke fisk fra en innsjø eller elvestrekning som agn andre steder.
- Flytte vann, jord, slam, grus og annet materiale fra strandkanten og bunnen av innsjøer elelr elvestrekninger
- Innføre levende eller rå kreps fra andre land.
Slik desinfiserer du:
- Fullstendig inntørking gjennom langvarig sol- eller lufttørking.
- Desinfisere med Virkon S
- Vaske med eller nedsenking i rødsprit (3 deler sprit og 1 del vann). Fangstredskap bør holdes nedsenket i minst 20 min.
- Vaske med eller nedsenking i klorin (1 dl klorin til 2 liter vann). La løsningen virke i 10 minutter ved spraying/vasking.
- Fryse i -10 °C i minst ett døgn.
- Koke under lokk i minst 5 minutter
Her ser du en video på hva du kan gjøre for å hindre spredning av krepsepest: