Vassdrag er åpne og islagte elver, bekker og innsjøer.


Du kan ferdes på alle innsjøer/vann som er 2 km² eller større, på elvestrekninger, og på innsjøer mindre enn 2 km² dersom disse inngår som en del av et farbart vassdrag uten spesiell tillatelse.


Du må følgende disse begrensningene på fart for innsjøer og vann:

  • Hastighet for ferdsel på vann og vassdrag begrenses oppad til 40 knop.  Uavhengig av foranstående gjelder 5 knops grense i et 50 meters belte langs strandsonen fra land eller øy og på elvestrekninger i Marker kommune.
  • Fartsbegrensning på 5 knop ved Fossbekkbrua, Grislingås bru, Årnessundet, Ørjeelva fra Liholmen til Ørje sluser, Krokstadtjernet med utløp til Rødenessjøen, samt strekningen Kroksund - Skirfoss. Disse områdene er avmerket i kartvedlegget.
  • Ved ferdsel med vannscooter eller lignende fartøyer er det ikke tillatt å kjøre fortere enn 5 knop ut til 100 meter belte langs strandsonen fra land eller øy og på elvestrekninger. Med lignende fartøy menes vannmotorsykler, vannmopeder, motoriserte surfebrett eller lignende.


I praksis vil det si at man skal ferdes langsomt, forårsake så lite bølger og støy som mulig på alle elver og i mindre sund. På små og mindre vann under 2 km² er det ikke tillatt med motorbåt (inkl. elmotor) uten dispensasjon.

Se hele forskriften her: Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag (motorferdselloven) - Lovdata