Vi nordmenn forbruker nest mest i Europa, og har tre ganger så stort forbruk som det globale gjennomsnittet for forbruk per innbygger. Ved å ta vare på det du har, og reparere det som blir ødelagt, kan du spare både lommeboka og klimaet betraktelig. En skikkelig god mulighet for et grønt bidrag.

Det utroligste er mulig å fikse, og ofte kan du få tak i reservedeler slik at du slipper å bytte ut hele produktet. Er kolben til kaffetrakteren ødelagt? Ja, da kan du få tak i en ny, uten å måtte kjøpe en hel kaffetrakter av den grunn. Mange produsenter og butikker tilbyr reservedeler, så om du opplever at deler av et produkt du har kjøpt blir ødelagt er det verdt å sjekke ut. 

Øreputene på disse hodetelefonene var slitt i stykker og gikk i oppløsning. Fremfor å bruke en liten formue på å kjøpe nye hodetelefoner, ble det kjøpt inn nye øreputer for en drøy hundrelapp. En liten instruksjonsvideo fra nettet senere, og de

Figur 1 Øreputene på disse hodetelefonene var slitt i stykker og gikk i oppløsning.
Fremfor å bruke en liten formue på å kjøpe nye hodetelefoner, ble det kjøpt inn nye øreputer for en drøy hundrelapp.
En liten instruksjonsvideo fra nettet senere, og de er gode som nye!
Fotograf: Trude van der Zalm Gjerløv

 

Kjøkkenredskaper i tre er gull! De er stødige og med rett vedlikehold holder de i åresvis. Kommer du over noen på bruktmarkedet er de ofte veldig rimelige og i ganske god stand. Smør dem godt inn med matolje (for eksempel solsikke- eller olivenolje),

Figur 2 Kjøkkenredskaper i tre er gull! De er stødige og med rett vedlikehold holder de i åresvis.
Kommer du over noen på bruktmarkedet er de ofte veldig rimelige og i ganske god stand.
Smør dem godt inn med matolje (for eksempel solsikke- eller olivenolje), la dem trekke inn et døgn og gjenta. Deretter er det klart for dyst!

 

Enkelte ting behøver vedlikehold for å vare, men da kan det til gjengjeld vare i mangfoldige år. Kjøkkenredskaper i tre som oljes holder i lang tid, og hagemøbler i tre kan bidra med en god pausemulighet år etter år om det vedlikeholdes med maling, beis eller olje.

Har du slitte, gamle hagemøbler stående som du tenker å kvitte deg med? Hva med å se om de kan reddes ved litt vedlikehold? Kanskje noen timer med pussing/maling er det som skal til for å spare deg mangfoldige tusen kroner for nye hagemøbler.

 

Malingsspann og pidestal_641x800.jpg Fullført_pidestal.jpg

Figur 3  t. v. Før: Etter mange års tjeneste var det på tide med et nytt strøk maling på disse små bordene. Småbordene ble hentet gratis for flere år siden, hagebordet i bakgrunnen var også gratis. 
Figur 4 Etter: Gode som nye og klare for mange år til!
Foto: Trude van der Zalm Gjerløv

 

Viken fylkeskommune har utarbeidet et sirkulært kart som hjelper deg med å finne bedrifter som for eksempel skomakere, møbeltapetserere, skreddere, renseri, møbelsnekkere og salmakere som kan reparere eller vedlikeholde tingene dine for deg. 


I uke 36 arrangerer Smaalenene sykkelklubb og Indre Østfold-regionen et sykkelfiksingsarrangement hvor du kan få hjelp til å reparere sykkelen din. Ta med deg sykkelen din og møt opp i Byrommet i Askim lørdag 9. september mellom kl. 12:00 og 15:00.

I uke 38 arrangerer Askim bygdekvinnelag, Askim innbyggertorg og bibliotek og Indre Østfold-regionen reparasjonskveld hvor du kan få hjelp med et plagg du vil fikse på. Ta med deg plagget og kom innom Askim bibliotek på reparasjonskveld 21. september kl. 17-19:00

Hver torsdag i høst mellom kl. 12-14:00 kan du komme innom sykroken i Skjønhaug innbyggertorg og bibliotek for å få veiledning i reparasjon og søm

Ditt grønne bidrag:
 • Sjekk om du finner reservedeler når noe du har kjøpt blir ødelagt. Ofte finner du reservedeler hos produsenten eller i butikken hvor du kjøpte produktet. Noen firmaer har laget reservedeler til forskjellige produkter mange har, for å dekke akkurat slike behov. 
   
 • Ta med det ødelagte produktet ditt til en håndverker som kan fikse det. Skomakeren kan fikse sko og andre skinnprodukter. Skredderen kan hjelpe deg med favorittplaggets ødelagte glidelås. Møbelsnekkeren kan oppdatere arveklenodiet slik at det passer bedre inn i heimen, eller rett og slett blir bedre å sitte i. 
   
 • Søk på nettet etter artikler og videoer om hvordan du kan fikse tingene dine selv. Ofte er det enklere enn du tror! Med søkeord som «hvordan fikse…», «diy», «do it yourself», «fikse selv» og lignende kommer du godt i gang. 
   
 • Ta vare på det du har ved løpende vedlikehold. 
   
 • Gå på kurs! Brått oppdager du en ny interesse eller hobby gjennom å gå på kurs i møbeltapetsering, synlig fiksing av klær, søm eller mekking av motorkjøretøy. 
   
 • Les deg opp. Det finnes et utall bøker som kan gi deg inspirasjon og hjelpe deg med å ta vare på det du har. Sjekk ut ditt lokale bibliotek eller nærbokhandel. 
   
 • Benytt deg av internett for inspirasjon, tips og triks. Ulike nettsider har et vell av ressurser hvor du kan lære deg alt fra å skifte ut frontene på servantskapet ditt til å brodere figurer over et hullete kne. 
   
 • Delta på fiksearrangementer, slik som for eksempel sykkelfiksingsarrangementet i Askim 9. september eller Reparasjonskveld 21. september kl. 17-19:00. Følg med på hva som skjer i nærområdet ditt om du trenger hjelp til å få noe fikset. 

 

Eksempler på ting du kan fikse og vedlikeholde: 
 • Tøy med hull/som mangler en knapp/ødelagt borrelås m.m. – lån symaskin på innbyggertorget i Askim eller stikk innom Skjønhaug innbyggertorg på torsdager mellom kl. 12-14:00 for veiledning i reparasjon og søm.
 • Sykkelen
 • Møbler
 • Trekk om møbler (legg over et stort tekstil/laken/duk – kjøp trekk til for eksempel sengegavlen/sofaen el.l.)
 • Grillen
 • Kjøkkenknivene dine
 • Rens kaffetrakteren/termosen
 • Fjern klistremerker og etiketter
 • Fiks hull i hageslangen
 • Fiks løse hengsler
 • Fjerne ringer på bordet
 • Bytte bremseklosser på sykkel
 • Sy igjen hull i en sko
 • Fiks en fliset skitupp
 • Friluftsutstyr
 • Elektronikk

 

Hvordan får du fikset det?
Har du noe du trenger å fikse, men vet ikke helt hvordan? Under finner du arrangementer, sirkulært kart og lenker til reparasjonsguider som kan hjelpe deg i gang.

Få hjelp til å fikse sykkelen din før høsten 9. september mellom kl. 12-15:00! 

Reparasjonskveld 21. september kl. 17-19:00
Veiledning i reparasjon og søm på torsdager kl. 12-14:00

Sirkulære Viken – her finner du lokale bedrifter som kan hjelpe deg med å reparere eller vedlikeholde tingene dine 
Tavarepadetduhar.no
DNTs guide til å fikse turutstyr
Sortere.no`s guide til å fikse det du har
Fremtiden i våre henders oversikt over syv merker som tilbyr reparasjon
Fremtiden i våre henders guide til å bli en reparasjonsekspert
Finn.no`s tips om hvordan du kan ta vare på tingene dine
KlimaOslos guide til å reparere sykkelen din selv
KlimaOslos guide til å skifte lampestøpsel

 Kilder: Fiks selv eller finn en reparatør - Ta vare på det du har (tavarepadetduhar.no)

 

Mitt grønne bidrag
 

💚Har du lyst til å leve litt mer klimavennlig i hverdagen, men trenger noen tips til hvor du kan starte? Da kan høstkampanjen "Mitt grønne bidrag" passe for deg! 

🌍Hver uke i ti uker vil vi gi deg tips til små grep du kan gjøre i hverdagen for å bidra til en litt mer klimavennlig verden. Temaene spenner fra matredding til hvordan du kan reparere og gjenbruke klær og ting.

🗓️Kampanjen starter 28. august og er et samarbeid med Indre Østfold, Marker, Rakkestad og Skiptvet kommuner. 

👉Det vil komme flere gratis arrangementer du kan delta på.

Prosjektet har mottatt støtte fra Viken fylkeskommune gjennom Klima Viken. 

GAkAAAAASUVORK 5CYII=