Klagerett

I henhold til pbl § 12-12 varsles grunneiere og andre berørte ved brev, og planvedtaket blir kunngjort i Smaalenenes avis 21. mai 2024. Vedtaket kan påklages av en part eller annen med rettslig klageinteresse i saken i henhold til forvaltningslovens regler, jf. plan- og bygningsloven § 1-9.

Fristen for å klage på vedtaket er etter forvaltningsloven § 29 satt til 11. juni 2024 (3 uker fra den dagen vedtaket er kunngjort i avisen).

Klagen sendes til kommunen, og skal være undertegnet. Klagen skal inneholde:
-    vedtaket det klages over
-    begrunnelse for klagen
-    den eller de endringene som ønskes
-    andre opplysninger som kan ha betydning

Dersom kommunen ikke tar klagen til følge oversendes saken til Statsforvalteren, som har delegert myndighet fra Kommunal- og distriktsdepartementet som klageinstans.

Frist

Fristen for å klage på vedtaket er etter forvaltningsloven § 29 satt til tre uker fra den dagen vedtaket er kommet fram til vedkommende part. Dersom klagen blir innsendt for sent, kan den bli avvist. Om du har særlig grunn til det, kan du søke om å få forlenget klagefristen.

Saksdokumenter og veiledning

Du har rett til å se sakens dokumenter (med visse begrensninger). Du må i tilfelle henvende deg til kommunen, der du også kan få ytterligere veiledning om framgangsmåten, saksbehandlingsregler og andre regler av konkret betydning for dine rettigheter og plikter.

Kostnader ved klagesaken 

Etter § 36 i forvaltningsloven kan en part (klager) tilkjennes dekning for vesentlige kostnader til eksempelvis advokathjelp når disse har vært nødvendige for å få endret vedtaket til sin fordel. Klageinstansen vil i slike tilfeller gjøre deg oppmerksom på retten til dekning. 
Etter at klagefristen er utløpt vil vi orientere forslagsstiller, direkte berørte parter og regionale myndigheter om eventuelle innkomne klager på vedtaket.

Utsatt iverksetting av vedtak: Forvaltningsloven § 42

Det opplyses om adgangen til å be om utsatt iverksetting av vedtak inntil klagefristen er ute, eller klagen er avgjort, jf. forvaltningsloven § 42. Kommunen, klageinstans eller annet overordnet organ kan beslutte utsatt iverksetting til klagefristen er ute, eller klagen er avgjort. Anmodning om utsatt iverksetting skal avgjøres snarest mulig. Er en slik beslutning fattet, får reguleringsplanen først rettsvirkning når klagefristen er ute, eller avgjort.

Erstatning/ innløsning

Krav om erstatning etter plan- og bygningsloven § 15-2, og krav om innløsning etter samme lov § 15-3 må være satt frem senest 3 år etter at reguleringsplanen er kunngjort.