Hvis du ønsker å få gjennomført et tiltak som medfører bruksendring av boligen/bygningen din, må du søke kommunen om tillatelse. Det betyr at tiltaket ikke kan settes i gang før tillatelse er gitt av kommunen. Et unntak fra denne regelen er når bygget er blitt skadet i brann, flom eller annen akutt hendelse (se Sikring og rehabiltering av bygg).
En ren endring i bruk uten bygningsmessige endringer kan også være søknadspliktig. Et eksempel kan være et uthus som tas i bruk som anneks. Søknaden må utformes av et firma som har kompetanse til å gjennomføre en søknadsprosess (ansvarlig søker). Det kan for eksempel være en byggmester, entreprenør eller arkitekt. Bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel innenfor samme bruksenhet (for eksempel å gjøre om en kjellerbod til kjellerstue) kan du søke tillatelse om selv uten å engasjere et firma. (Se Mindre byggetiltak på bebygd eiendom).
I særlige tilfelle kan kommunen etter søknad gi deg personlig ansvarsrett. Det betyr at du gjennomfører tiltaket selv (er selvbygger). For å være selvbygger må du sannsynliggjøre at du er i stand til å utføre det arbeidet du har søkt om å få gjøre selv (se Selvbygger).