Ta med søpla hjem

Det er en selvfølge for de aller fleste å ta med søpla hjem, men vi ser dessverre stadig forsøpling, både i Fjella og på øyene.

En god tommelfingerregel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Her er noen generelle tips:

Ha med en tom pose som du kan fylle med søppel underveis. Fest den gjerne utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig.
Papp, papir og bomull kan brennes opp om du skal tenne bål. Hvis ikke, må du ta det med til en søppelkasse.
Plast, glass og aluminium skal alltid tas med til en søppelkasse, helst til resirkulering.
Matavfall som ikke brytes raskt ned bør tas med til søppelkassen, som for eksempel fruktskall og kyllingbein. Raskt nedbrytbar mat kan brennes på bål eller til nøds graves ned om man er på lengre tur, som for eksempel potetskrell og kakaosnerk.
Og til sist – sjekk rasteplassen en ekstra gang før du forlater den, så du ikke glemmer igjen noe. Ligger det noe igjen etter noen som var der før deg, plukk med deg det også.

 

La trærne være

Ikke hugg ned friske trær for å skaffe ved. Det er heller ikke lov å skade friske trær ved å bryte av greiner. Ta derfor med ved hjemmefra, med mindre du vet at du vil finne døde greiner og kvister. Det er heller ikke lov å lage hakk i trærne for å feste hengekøyer, eller kappe greiner for å få plass til teltet. 
 

På do i naturen

Går du på do i naturen, gå unna stien og et godt stykke unna vann. Dette er viktig for å hindre forurensning av bekker og vann. Grav et hull og grav ned møkka. Ta med brukt dopapir hjem. Naturen bruker to til fire uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned dopapiret. Det er heller ikke hyggelig for andre å finne tegn eller etterlatenskaper etter dobesøket ditt. Bind og tamponger tar du også med deg hjem. 

Oppfordre gjerne også andre til å følge disse enkle reglene.
 

Husk båndtvangen - også på stranda!

Skal du bade med hunden, så husk at det er generell båndtvang fram til 20. august. Det er ikke sikkert de andre gjestene på stranda setter pris på hund i vannet, og i hvert fall ikke løs hund. Så båndet må være på når Fido skal kjøle seg ned i varmen. 

 

 

Ha en riktig god sommer!