Om vi har noe som blir ødelagt så er veien til søppeldunken ofte ganske kort. Kanskje er vi ikke så øvd på å tenke på andre måter vi kan bruke det vi har?

Det du tenker på som søppel, kan kanskje brukes til noe annet først? For eksempel kan knuste tallerkener, potteskjulere eller kopper brukes som drenering istedenfor lecakuler når du planter noe. Eller hva med å gi den gamle kommoden din ett nytt strøk med maling og nye håndtak? Har du funnet et maleri du liker, men med en billedramme du slett ikke har sansen for kan du male rammen i en annen farge, bytte den ut eller fjerne den.

Maleri med sølvramme.Maleri med sort ramme.
Figur 3 Før og etter. Sølvfarget ramme malt sort.

Vi nordmenn pusset opp for mer enn 88 milliarder kroner i 2020. De av oss som pusset opp det året brukte gjennomsnittlig litt under 90 000,- hver på oppussingsprosjektet. Rommene vi oftest pusser opp er stue, bad og kjøkken. Rom som bad og kjøkken gjerne er de aller dyreste å pusse opp. Oppussing kan føre til både høye utgifter og mye søppel. Om du skal til å pusse opp hjemme, er det en mulighet til å tenke «nytt». Trenger du å bytte ut hele kjøkkenet, eller kan det bytte ut fronter, håndtak og eventuell «innmat» (for eksempel bytte fra skap til skuffer, eller omvendt) gjøre susen? Om du trenger flere skrog er det mulig å kjøpe det på bruktmarkedet ved å legge inn søk på navnet på merket på kjøkkenet ditt. Godt for både lommebok og klimagassutslipp.

Og hva med badet, da? Det kan kanskje være krevende å finne akkurat den flisen du vil ha på bruktmarkedet (men ikke umulig), men baderomsmøbler, servanter, armaturer og så videre er det flust av på bruktmarkedet. Det er også mulig å gjøre om en gammel kommode eller et skap til et unikt baderomsmøbel ved å sette på en bollevask. Eller å male om servantskapet du allerede har.

AWJUGhllKbvbAAAAAElFTkSuQmCC