Vi har levd med Korona`n i et års tid nå og har blitt erfarne i å tilpasse oss nye krav, råd og anbefalinger. Denne uka har vi på ny blitt satt på prøve med kraftige innstramminger som berører kommunen vår siden hele Viken har fått de samme tiltakene.

Jeg tenker at vi her i Marker gjennom hele pandemien i hovedsak har håndtert saker og ting på en god måte. Vi har tatt utgangspunkt i vår egen smittesituasjon, og gitt råd og anbefalinger ut fra det. Denne gangen har vi etter min mening fått uforholdsmessig strenge tiltak som medfører at mange får en stor belastning og innskrenkinger i dagliglivet. Næringsdrivende som må stenge, og folk i alle aldre som ikke får deltatt på aktiviteter som er viktige for dem.

Men, det er på sin plass å skryte av innsatsen til innbyggerne i Marker; Dette er en stor dugnad som har vart lenge, og vi har dessverre fremdeles ingen dato for når vi er helt tilbake i den hverdagen vi hadde før pandemien. Det eneste som er sikkert er at vi er én dag nærmere målstreken for hver dag som går. Jeg opplever at vi innbyggere i Marker hele veien tross alt har vært positive og vist raushet og omtanke for andre. Vi har tatt smittevern på alvor, og det har vært avgjørende for at vi har hatt lite smitte i kommunen vår. Dette igjen har lagt grunnlaget for at vi har kunne holde barnehagene og skolen vår åpne. Folk har rett og slett stilt opp for hverandre - og for lokalmiljøet!

Det finnes heldigvis lyspunkter, og at vi vaksinerer nye folk i Marker hver uke er et sånt.       Vi vil i løpet av påska ha vaksinert alle over 75 år gitt at vi får det samme antall vaksiner i påskeuken som i de to foregående ukene. Nesten alle helsearbeidere er fullvaksinert, og nær 300 er fullvaksinert totalt sett. En utfordring er at vi ikke vet lenger enn 2 uker framover hvor mange vaksinedoser vi vil få, men etter påske forventer vi å kunne begynne på aldersgruppen 65-75 år, og samtidig vaksinere personer mellom 18-64 år med sykdommer og tilstander med høy risiko for alvorlig forløp.

Et annet lyspunkt er at vi her i bygda er omgitt av flott natur som gir oss en unik mulighet til å oppleve gleden som turer og friluftsliv gir oss. Samtidig går det mot vår og lysere tider - det hjelper i hvert fall godt på humøret til ordføreren!

I den nærmeste tida nå er det viktig at vi gjør situasjonen så god som mulig for oss selv og andre innafor de rammene pandemien setter. Vi må gjøre mer av det som gjør oss glade, og prøve etter beste evne å lage gode dager. Denne situasjonen gir oss også et mulighetsrom for å tenke annerledes, og gjøre ting vi ikke har for vane å gjøre. Kanskje du skulle bestilt litt middagsmat på Ørje og tatt med hjem? Kanskje er dette tida for å få levert sykkelen på service så den er klar når grusveien er tørr? Kanskje kunne du bestilt en pen blomsterbukett og gitt til en du er glad i? Eller du kan plukke en bukett sjøl med gåsunger og legge på trappa til naboen? Eller kan det være at tida er inne for å sende ei tekstmelding til en du ikke har sett på ei stund, og som du tror kan ha det litt ensomt? Tenk at en liten omtanke kan gjøre en veldig stor forskjell for både den som gir og for den som mottar!

Med beste hilsen
Theodor Bye - ordfører