marker.kommune.no

Hjemløse katter i Ørje sentrum.

Katten - et familiemedlem, Fotograf: Skogstad, SynøveMarker viltnemnd har fått henvendelser fra beboere i Ørje sentrum som er plaget av hjemløse katter. Flere setter ut mat til kattene fordi de synes synd på dem. Kattene har da tilgang til mat, men ikke noe fast tilholdssted. Ingen har kontroll på antallet.
Katter som streifer omkring uten fast tilholdssted kan være til sjenanse og plage ved at de markerer og gjør fra seg i blomsterbed og lekekasser. Noen katter er også skadet eller syke og burde vært avlivet av dyrevernshensyn.

Viltnemnda vil oppfordre katteeiere til å merke kattene sine og ikke sette ut mat slik at hjemløse katter også kan forsyne seg av matfatet. De som observerer eller finner syke eller skadede katter kan bringe disse til veterinær for eventuell avliving. Veterinæren dekker da kostnadene.

Katter er pr. definisjon ikke vilt etter viltloven, men viltnemnda har som kommunal viltforvalter også et ansvar overfor problemer knyttet til hjemløse og omstreifende katter. Vi ønsker ikke å iverksette en omfattende avliving av katter i Ørje sentrum, men vil ta kontakt med de som har meldt fra om problemet. Syke og omstreifende katter kan bli avlivet ut fra dyrevernshensyn.

Det er katteeieres ansvar å sørge for at huskatter ikke formerer seg ukontrollert. Sterilisering av katten vil medvirke til at det ikke oppstår konflikter med de som ikke ønsker katter på sin eiendom. Merking av katten med tatovering eller chip vil gjøre det lettere å skille huskatter fra hjemløse.

Marker viltnemnd

Nils Henrik Olsson
leder


Tips en venn Skriv ut